Istoric

Comuna Grădina este localizată într-un arie locuită din cele mai vechi timpuri. Acest lucru este atestat de numeroasele descoperiri arheologie, care demonstrează prezenţa mai multor culturi, din neolitic, în epoca elenistică, în perioada stăpânirii romane şi bizantine şi până în zilele noastre.

Într-un cadru natural pitoresc, în Masivul geologic Cheia, se află aşa-zisele „pietre scrise” pe care le-a descifrat pentru prima dată marele arheolog Vasile Pârvan în anul 1913. Inscripţia prezintă o latină grecizată, ca semn al pătrunderii latinităţii în lumea greacă, aflată mai demult pe aceste meleaguri. În traducere, inscripţia redă termenul de „Hotarele Casienilor". Cercetări arheologice recente au evidenţat prezenţa unei aşezări romane în apropierea satului Cheia, identificate ca fiind o posibilă locaţie a satului Vicus Casiani, ale cărui hotare se terminau la intrarea în Cheile Dobrogei.

Totodată, pe valea râului Casimcea a fost identificat drumul ce lega Capidava de Histria. Legat de acesta, în intravilanul satului Cheia, s-a descoperit un fragment de stâlp miliar roman inscripţionat, care precizează distanţa în mii de paşi (milia pasum) până la Histria.

Citeşte mai mult...