Prezentare generală

Așezare geografică

Comuna Grădina este situată în partea centrală a Dobrogei, în nordul județului Constanța, la 52 km nord de reședința acestuia, municipiul Constanța. Reînființată în 2005, comuna este alcătuită din trei localități: satul Grădina-reședința comunei, satul Cheia, aflat la sud de primul, la o depărtare de 5 km și cătunul Casian, situat la 4 km est de Cheia. Satele componente au un caracter agricol și zootehnic, aflându-se pe șoseaua Constanța-Tulcea, varianta Casimcea, pe drumul județean 222. Pe drumul județean 226B se poate ajunge spre est în comuna Cogealac, iar spre vest în comuna Pantelimonul de Sus. Terenul satelor este ușor fragmentat, cu altitudini cuprinse între 50-90 m. În partea sudică, la sud de localitatea Cheia, se află vestitele Chei ale Dobrogei, formate în calcare jurasice, unde s-au format renumitele peșteri „La Izvor” și „La Adam”. Acestea din urmă au constituit în timpuri uitate de vreme primele adăposturi umane sigure. În prezent ele se află sub ocrotirea Primăriei comunei Grădina, Ocolului Silvic Hârșova, Agenției de Protecție a Mediului Constanța, Academiei Române și Facultății de Științe ale Naturii a Universității „Ovidius” Constanța. În perioada medievală denumirile localităților Grădina, Cheia și Casian (intrate în nomenclatorul comunelor dobrogene din anul 1931) erau Toxof, Chirișlik, respectiv Șeremet.

Scurt istoric

Comuna Grădina este localizată într-o arie locuită din cele mai vechi timpuri. Acest lucru este atestat de numeroasele descoperiri arheologie, care demonstrează prezența mai multor culturi, din neolitic, în epoca elenistică, în perioada stăpânirii romane și bizantine și până în zilele noastre.
Într-un cadru natural pitoresc, în Masivul geologic Cheia, se află așa-zisele „pietre scrise” pe care le-a descifrat pentru prima dată marele arheolog Vasile Pârvan în anul 1913. Inscripția prezintă o latină grecizată, ca semn al pătrunderii latinității în lumea greacă, aflată mai demult pe aceste meleaguri. În traducere, inscripția redă termenul de „Hotarele Casienilor”. Cercetări arheologice recente au evidențiat prezența unei așezări romane în apropierea satului Cheia, identificate ca fiind o posibilă locație a satului Vicus Casiani, ale cărui hotare se terminau la intrarea în Cheile Dobrogei.
Totodată, pe valea râului Casimcea a fost identificat drumul ce lega Capidava de Histria. Legat de acesta, în intravilanul satului Cheia, s-a descoperit un fragment de stâlp miliar roman inscripționat, care precizează distanța în mii de pași (milia pasum) până la Histria.

Skip to content